Login Witaj w portalu HANUMAN.pl
17.12.2018, godz. 08:17

Na początek mango lassi

Na początek mango lassi

 
     Pahar Ganj. Handlowa dzielnica Delhi i ostoja turystów. Godzina 9 rano, a na dworze już 36 stopni. Kilka godzin temu wylądowaliśmy. Jesteśmy bardzo zmęczeni podróżą, szukaniem hotelu, ucieczką przed nachalnymi naganiaczami. Nikt jednak nie chce zostać w hotelu – wyskakujemy na miasto żądni nowych wrażeń, ciekawi tego zupełnie innego, pełnego kolorów, zapachów i dźwięków życia. Siedzimy w przydrożnej restauracji i oszołomieni, radośni, podekscytowani obserwujemy chaos panujący na zewnątrz. Jest koniec maja i wszystkie stragany uginają się od żółtych soczystych mango ociekających sokiem. Wszyscy jednomyślnie zamawiamy „na początek mango lassi”. Od tego napoju zaczyna się nasza podróż po tym pięknym, pełnym kontrastów kraju. Nie wiemy jeszcze, że Indie zachwycą nas i uzależnią od siebie. Zakochani w indyjskiej kuchni będziemy gorliwie zgłębiać jej tajemnice, różnorodność i bogactwo. Póki co sączymy powoli pyszny napój i słuchamy opowieści Aruna, naszego kucharza, który chwali się, że w Indiach mają setki odmian tego owocu (chyba trochę przesadził). Mówi, że teraz jest sezon na mango Alphonso, które rośnie w Konkan, ale on czeka na odmianę dassheri z Lucknow. Ośmieleni faktem, że sam zaczął z nami rozmowę, prosimy o kilka przepisów z wykorzystaniem wspaniałego owocu. Ku naszemu zdziwieniu Arun zdradza nam swoje tajemne receptury.
 

AM LASSI, czyli MANGO LASSI
Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość: 4 szklanki.
Składniki:
1 szklanka (240 ml) zmiksowanego mango
0,5 szklanki schłodzonego soku pomarańczowego
2 szklanki jogurtu naturalnego schłodzonego
3-4 łyżki stołowe miodu lub cukru
 
Przygotowanie:
    Miksować mango, sok pomarańczowy i miód/cukier w mikserze ok. 2 minuty. Wstawić do lodówki na 15 min. Następnie zmiksować jogurt w mikserze, by zrobił się puszysty (zajmie to ok. 1 min.). Dodać odstawione do lodówki przygotowane wcześniej mango. Miksować jeszcze 1 min. Podawać bezpośrednio.
 
AM NARIYAL CHATNI, czyli CZATNEJ Z MANGO I KOKOSU
    Czatnej to rodzaj pasty, która stanowi doskonały kontrast dla głównych potraw, jak np. warzywa smażone/duszone, ryże, zupy. Wg Ajurwedy czatneje wzmagają ogień trawienia.
 
Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość: 1,5 szklanki (360 ml)
Składniki:
2 średniej wielkości mango
¼ szklanki wiórków kokosowych
2 suszone morele drobno pokrojone
1 łyżka stołowa soku z pomarańczy
1/8 łyżeczki zmielonego pieprzu Cayenne lub chili
½ łyżeczki soli
1-2 sztuki świeżego zielonego chili, pozbawione pestek i pokrojone na drobne kawałeczki
2 łyżki stołowe oleju sezamowego
1 łyżeczka czarnej gorczycy
Garść świeżej kolendry drobno poszatkowanej lub natki pietruszki.
 
Przygotowanie:
     Obrać mango. Pokroić na drobne kawałeczki. Zmieszać z wiórkami kokosowymi, morelami, sokiem, solą, pieprzem Cayenne i zielonym chili. Wymieszać, przykryć i odstawić na ½ godziny. Można też trzymać w lodówce do 6h przed podaniem.
     Podgrzać olej sezamowy na małym ogniu. Jak będzie już gorący, ale jeszcze nie będzie się dymił, wrzucić czarną gorczycę i przyprażyć, póki nie będzie miała koloru popielatego (uwaga, nasionka gorczycy będą strzelać, najlepiej okryć garnek pokrywką). Następnie wrzucić przyprażoną gorczycę do wcześniej przygotowanego mango. Dodać świeżą kolendrę, zmieszać i podawać.

1 komentarzy

Komentarze należą do osób, które je zamieściły. Nie bierzemy odpowiedzialności za ich treść.
Autor: redakcja dnia 03.06.2010, godz. 07:27 Na początek mango lassi

Opis jest równie smakowity jak sama potrawa! Autorka znakomicie splotła poezję indyjskiej codzienności z wyrafinowaną sztuką kulinarną Indii! Czekam na więcej artykułów :-)

[ # ]

Wydarzenia

Brak nadchodzących wydarzeń

Translator

  • Arabic
  • Bulgarian
  • Catalan
  • Chinese Simplified
  • Chinese Traditional
  • Croatian
  • Czech
  • Danish
  • Dutch
  • English
  • Filipino
  • Finnish
  • French
  • German
  • Greek
  • Hebrew
  • Hindi
  • Indonesian
  • Italian
  • Japanese
  • Korean
  • Latvian
  • Lithuanian
  • Norwegian
  • Portugese
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovak
  • Slovenian
  • Spanish
  • Swedish
  • Ukrainian
  • Vietnamese