Login Witaj w portalu HANUMAN.pl
17.12.2018, godz. 09:24

Słodycz pielgrzymki, czyli dary bogini Gangi

SŁODYCZ PIELGRZYMKI, CZYLI DARY BOGINI GANGI

 
     Upały zmusiły nas do ucieczki na północ Indii. Uttarakhand, znany też jako Dev Bhumi („siedziba bogów”), powitał nas cudownym chłodnym podmuchem wiatru, wielkim tłumem na dworcu i głośną dewocjonalną muzyką płynącą z tekturowych tub zawieszonych przy każdym z większych ulicznych straganów. Z całych Indii przybywają tu pielgrzymi, by choć raz w życiu zanurzyć się w rwącym nurcie Gangi, przy słynnym ghacie (miejscu kąpieli) Har-ki-Pauri, gdzie według wierzeń hindusów skapnęła kropla nektaru z dzbana unoszonego przez syna Indry Jayantę. Rytualna kąpiel w tym miejscu zapewnić ma oczyszczenie z grzechów i ostatecznie obdarzyć wyzwoleniem. Przybywają wiec tu i biedni, i bogaci. Ci pierwsi chcą by wraz z obecnym żywotem przeminęła zła passa, drudzy zaś chcą zapewnić sobie świetlaną przyszłość zmywając grzechy i angażując się tu w pobożne uczynki. Przyjechaliśmy i my obejrzeć niesamowity kult rzeki Gangi, która w Haridwar zaczyna swą podróż po nizinach, aby na własne oczy zobaczyć te tysiące ludzi z wielką wiarą i determinacją spełniających rytuały na jej brzegach.
     Hari-ki-Pauri Ghat, miejsce, w którym król Sveta spełniał surowe wyrzeczenia pragnąc otrzymać błogosławieństwa boga Brahmy, zachwyciło nas swym pięknem. Nie zastanawiając się zbyt długo wzięliśmy udział w wieczornej ceremonii ofiarowania ognia Gandze i trzymając się kurczowo łańcuchów, po trzykroć (jak nakazuje tradycja) zanurzyliśmy się w jej wartkim, lodowatym nurcie. Każdy z nas próbował skupić się i odczuć, czy rzeczywiście rytuały te mogą zmienić coś w naszym postrzeganiu świata. Zadumani i zmarznięci poszliśmy do jednej z tysiąca restauracji, by ogrzać się i ugasić coraz bardziej narastający głód. Zamówiliśmy gorące purisy i mleko z ghee (klarowanym masłem) i szafranem. Kelner przyniósł nam też cieplutką miseczkę halavy i nie mieliśmy mu tego za złe. Słodka ta potrawa rozpływała się nam w ustach. Połączenie gorących złotych placków (purisów) z doskonale przyprawionym mlekiem i słodka halavą zrekompensowało trudy podróży i wyrzeczeń pielgrzymów, którzy w Haridwar osiągnęli cel swojej podróży.
 

 
Sooji ka halva (pudding z kaszy mannej z rodzynkami)
 
Najlepiej smakuje serwowana na gorąco!
 
2 szklanki wody
¾ szklanki cukru
¼ ł każdej ze zmielonych przypraw: goździków, gałki muszkatałowej i cynamonu
1 ł pokruszonych ziaren kardamonu
¼ ł szafranu
½ szklanki rodzynek
¾ kostki masła lub 150 ml ghee (klarowane masło)
1 szklanka kaszy manny
 
Połączyć cukier, przyprawy, wodę w większym garnku (min. 2 litrowym). Postawić na małym ogniu, zagotować. Potrzymać jeszcze parę minut na ogniu. Powstały syrop przecedzić przez sitko, dodać rodzynki i odstawić na bok przykryty pokrywką.
W drugim garnku (z grubym dnem) na małym ogniu roztopić masło. Kiedy zacznie się rozgrzewać (uwaga by nie przypalić!) dodać kaszę manną i przyprażać często mieszając, aż kasza manna zrobi się złotawa. Zajmie to ok. 10 min. Zdjąć garnek z ognia.
Szybko mieszając stopniowo wlać syrop do przyprażonej kaszy. Uwaga - może na początku mocno kipieć. Po dodaniu całego syropu ponownie umieścić garnek na malutkim ogniu. Cały czas mieszając gotować, póki kasza nie wchłonie całego syropu, ok. 10 min.
Serwować w filiżankach.
 
 
Haridwar ki Puri (nadymające się placki z mąki pszennej)
 
1 szklanka mąki graham
1 szklanka pszennej mąki białej
½ ł soli
2 Ł stopionego masła lub ghee lub oleju
2/3 szklanki ciepłej wody
olej do głębokiego smażenia, ilość zależy od posiadanego do tego celu garnka. Głębokość oleju min 2 cm.
 
Do większej miski wsypać mąkę, sól i masło. Wymieszać. Stopniowo dodawać wodę ciągle mieszając. Po dodaniu wody zacząć wyrabiać ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
W garnku podgrzać ghee/olej do smażenia na małym ogniu. W międzyczasie zacząć wałkować placki. Z ciasta uformować wałek o średnicy 2 cm. Pokroić go na 16 części. Każdą z nich rozwałkować na cienkie, okrągłe (w miarę możliwości wałkującego J ) placki.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić okruszynę ciasta; jeśli natychmiast wypłynie na powierzchnię, oznacza to, że olej ma odpowiednią temperaturę do smażenia. Zaczynamy pojedynczo, ostrożnie wkładać placki do oleju. Ostrożnie by nie poparzyć palców! Placek na początku zanurzy się, by zaraz wypłynąć. Popchnijmy go jeszcze na chwilę pod powierzchnię oleju używając w tym celu łyżki cedzakowej. Kiedy wypłynie ponownie, obróćmy go na drugą stronę. Podsmażajmy jeszcze przez chwilę. Wyjmijmy, odłóżmy na sitko, by ociekł olej. Najlepiej taki placek ustawić w pozycji pionowej. Pozostałe placki smażyć w ten sam sposób. W miarę nabierania wprawy, można wrzucać do smażenia po kilka purisów.
Podawać gorące z równie gorącym mlekiem bądź warzywami.
 
 
Elaichi dhood (mleko z przyprawami)
 
Bardzo popularne w Bengalu. Serwowane gorące, jak też i zimne.
 
3 Ł maku
2 Ł poszatkowanych migdałów
3 Ł wiórków kokosowych
1 szklanka wody
3 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
½ ł zmielonego kardamonu
 
W garnku o grubym dnie na malutkim ogniu przez ok. 5 min podprażać nasionka maku. Zdjąć z ognia. Zmieszać z migdałami, wiórkami kokosowymi i wodą. W mikserze mieszać przez 2-3 minuty. Dodać 2 szklanki mleka i znów miksować przez jakieś 15 sekund. Przesączyć przez sito. Wycisnąć cały płyn z tego, co zostanie na sitku. Dodać pozostałą szklankę mleka i kardamon. Cały czas mieszając zagotować na średnim ogniu. Od czasu wrzenia zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ze dwie minuty cały czas mieszając. Dodać cukier. Przelać kilka razy z jednego garnka do drugiego, aż mleko stanie się bardziej puszyste. Podawać natychmiast, póki gorące.
 
Elżbieta Bielska

0 komentarzy

Komentarze należą do osób, które je zamieściły. Nie bierzemy odpowiedzialności za ich treść.

Wydarzenia

Brak nadchodzących wydarzeń

Translator

  • Arabic
  • Bulgarian
  • Catalan
  • Chinese Simplified
  • Chinese Traditional
  • Croatian
  • Czech
  • Danish
  • Dutch
  • English
  • Filipino
  • Finnish
  • French
  • German
  • Greek
  • Hebrew
  • Hindi
  • Indonesian
  • Italian
  • Japanese
  • Korean
  • Latvian
  • Lithuanian
  • Norwegian
  • Portugese
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovak
  • Slovenian
  • Spanish
  • Swedish
  • Ukrainian
  • Vietnamese